Om Hjärnverket och kontakt

Torbjörn Eriksson samarbetar med bland annat följande organisationer:

Hässleholms kommun, FIBRA, Arbetsmiljöverket, Rikspolisstyrelsen, Höganäs Energi, If, Ikano Bank, Ideon Innovation, Fagerhults, KTH, Sahlgrenska Universitetsjukhuset, Arboga Kommun, Göteborgs Symfonikerna, Göteborgs Stad med flera.

Notis ur Svenska Dagbladet (SvD) om kreativitet och personlig utveckling

Motivation till ökad kreativitet

Balans genom självkännedom och

rätt förväntningar 

För ett antal år sedan träffade jag Michael Nilsson, professor i medicinsk vetenskap (HMRI i Newcastle) samt gästprofessor i neurologisk rehabilitering vid Sahlgrenska Akademin. Jag ville veta på vilket sätt våra hjärnor ska stimuleras för att på så sätt känna motivation och kreativitet. Mötet gjorde starkt intryck på mig.

Vad Michael Nilsson berättade för mig, kan du läsa mer om i artikeln här nedan som jag skrev vid det tillfället.


Kreativitet och flow är viktiga egenskaper för att vi ska känna oss motiverade. Vi utvecklas genom att arbeta med uppgifter som vi både hanterar och utmanas av.


Kreativ utveckling för kommunikatörer


De tjänster jag erbjuder är ett resultat av mer än trettio års yrkeserfarenhet av kreativt arbete med marknadskommunikation. Jag delar med mig av erfarenheter och kreativitet.

Du kan läsa mer om min bakgrund på LinkedIn.


Tjänsterna riktar sig till kommunikatörer som vill utveckla det kreativa tänkandet individuellt eller i team. Kommunikatörerna jobbar i huvudsak inom informations- och marknadsavdelningar, inhouse- och reklambyråer.


Kontakta mig om du har frågor eller funderingar!


Torbjörn Tobbe Eriksson

Kommunikatör och kreativitetscoach

Hjärnverket

torbjorn@hjarnverket.se

Tfn +46 708 779 852


Besöksadresser:

Västra Hamngatan 13, Göteborg

Munkbron 7, Stockholm

  • Hjärnan består av ca.

100 miljarder celler

  • Fysisk aktivitet och intellektuell stimulans skapar hjärnbalans
  • Sömn viktigt för att hålla hjärnan i trim

Vältränad hjärna gör oss lyckligare

Omväxlande stimulans viktigt för personlig utveckling

Intervju med Michael Nilsson, professor i medicinsk vetenskap (HMRI i Newcastle) samt gästprofessor i neurologisk rehabilitering vid Sahlgrenska Akademin


Den mänskliga hjärnan är en fantastisk och komplex skapelse. Varje sekund tar miljarder celler kontakt med varandra för att lära oss nya saker, minnas och för att ge instruktioner till resten av kroppen. Förutom att hjärnan styr allt vad vi gör och vad vi känner, kan vi förstå och dra slutsatser av vårt handlande såväl i nutid som framtid, vilket gör oss till unika varelser.


Långvariga kontakter hos celler skapar minnen


När cellerna tar kontakt med varandra, bygger de fungerande nätverk. Ibland bryts kontakten mellan celler ganska snabbt, i andra fall håller cellerna kontakt under en längre period. Det är bland annat långvariga kontakter som ligger till grund för det vi kallar minne.


Ofta är det starka upplevelser som skapar långvariga kontakter mellan celler. Starka upplevelser som kan vara både positiva och negativa.

– Alla minns säkert vad de gjorde i det ögonblicket de fick beskedet om Olof Palmes död. Om vi vårdar våra hjärnor underlättar och hjälper vi cellerna att hålla kontakten med varandra, vilket är viktigt för hur vi mår både mentalt och kroppsligt. Sköter vi inte om oss kan detta leda till passivitet och depression, vilket i sin tur skapar lidande såväl för personen i fråga som för omgivningen. Men vilket är då receptet på hur vi bör ta hand om våra hjärnor? Michael Nilsson menar att det handlar om att hitta en balans genom regelbunden fysisk aktivitet, intellektuell stimulans och att äta bra mat. Allt detta blandat med massor av sömn för återhämtning.


– För lite sömn är skadligt för oss. Vi blir stressande av för lite sömn något som i sin tur stressar oss ännu mer. Det blir en ond cirkel…


Snabbt åldrande med fria radikaler


I dagens moderna samhälle blir vi serverade mer och fler färdiga lösningar. Det kan vara bekvämt och rätt i vissa sammanhang men vi behöver använda vår hjärna för att hitta på något själva.


Michael Nilsson menar att det inte behöver handla om stora radikala förändringar av tillvaron för att stimulera hjärnan. Att läsa en bok istället för att titta på TV en kväll kan räcka. Kanske ta upp en gammal hobby på nytt? En promenad för att känna dofter och få frisk luft?


– Vi måste ge oss omväxlande stimulans och upplevelser för att utvecklas som människor. Det är inte bra att hela tiden ta emot passivt. Att göra något själv är ofta förknippat med glädje och utveckling, två saker som är basala för oss människor.


Precis som resten av cellerna i våra kroppar, är hjärnans celler utsatta för angrepp av så kallade fria radikaler. Fria radikaler påverkar cellerna negativt så att vi åldras snabbare. För att hålla oss i trim, måste vi äta bra mat som bland annat innehåller så kallade antioxidanter. Antioxidanter finns det mycket av ibland annat frukt och grönt, något som vi äter alldeles för lite av.


– Mitt i all vardagsstress och snabbmat nuförtiden kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med antioxidanter på ett naturligt sätt, säger Michael Nilsson som menar att kosttillskott kan vara ett bra alternativ.


Bryta mönster för ett innehållsrikt liv


Avslutningsvis ger Michael Nilsson oss rådet att vi måste respektera våra hjärnors behov. Vi har, trots all fin teknik och modernitet, fortfarande samma grundläggande behov som våra förfäder hade för tusentals år sedan.

– Jag är övertygad om att människor är medvetna om hjärnans behov. Jag är också övertygad om att människor vill leva ett ännu mer lyckligt och innehållsrikt liv. Svårigheten är att få människor att bryta mönster och invanda beteenden.


Text:Torbjörn Eriksson

torbjorn@hjarnverket.se

Tel: 0708-779852


Fakta människans hjärna

I förhållande till sin närmaste släkting schimpansen har människan en stor hjärna. Den väger 1 200–1 400 gram och består av flera olika delar. Hjärnan ligger i en skelettskål i huvudet och skyddas dessutom av hinnor och en stötdämpande vätska. Den är uppbyggd av två sorters celler, de egentliga nervcellerna och celler som bygger upp stödjevävnad. Det finns omkring 100 miljarder celler av vardera slaget. Nervcellerna är hopkopplade i ett stort nätverk, som går ut i nervbanorna i kroppen.

Källa: Nationalencyklopedin